V běžné dietě je obsaženo 3–5 mg Cu/24 h. Z podávané dávky je resorbováno asi 32 %. Znamená to, že denně je resorbováno z trávicího ústrojí 1–1,5 mg mědi. Pro dosažení negativní bilance mědi, jako hlavního cíle terapie, má kromě zvýšení exkrece i význam snížení přívodu mědi do organismu. Vypočtené hodnoty obsahu mědi v dietě, při kterých je dosahováno negativní bilance, se pohybují kolem 0,6 mg/24 h. Sestavení takové diety je velmi obtížné, protože měď je prakticky přítomna ve všech potravinách. Vynechání potravin s vysokým obsahem mědi považujeme za nutné celoživotní opatření. Obsah mědi, podle sezónního kolísání, se dnes pohybuje kolem 1–1,5 mg Cu/den a splňuje dnes obecně přijímané základní kriterium v obsahu mědi v dietě u MW. Vzhledem k přítomné jaterní lézi je nutné dodržovat zásady diety při jaterním onemocnění.
Pro snazší orientaci rozdělujeme potraviny podle obsahu mědi do tří skupin:
I. zakázané potraviny;
II. potraviny zařazované v omezeném množství;
III. potraviny obsahující malé množství mědi.
První skupina:
játra, kuře, parmazán, luštěniny, houby, čokoláda, kakaový prášek, kokosová moučka, vlašské ořechy, burské oříšky, kaštany, víno přírodní červené, rozinky, silný čaj, silná zrnková káva, petržel, sušené odtučněné mléko, kari koření, pepř, ovesné vločky.
Druhá skupina:
hovězí maso, skopové a telecí maso, králík, makrela, sušené plnotučné mléko, smetana, gorgonzola, sušená vejce, anglická slanina, nové brambory, konzervovaný hrášek, chřest, pórek, hlávkový salát, špenát, angrešt, banány, datle, fíky, maliny, sušené švestky, běžné pečivo, krupice, hrubá a hladká mouka, špagety.
Třetí skupina:
vepřové maso, šunka, filé, kondenzované neslazené mléko, camembert, gouda, mandle, olivový olej, sádlo, staré brambory, celer, cibule, zelená fazolka, kapusta růžičková, křen, mrkev, okurky, reveň, ředkvičky, červená řepa, zelí, ananas, citrónová šťáva, grapefruit, hrušky, jablka, jahody, meruňky, ostružiny, pomeranče, rybíz, ryngle, švestky, třešně, hroznové víno, pudingový prášek.
Nejnižší množství mědi je obsaženo v:
sardinky, konzervovaný losos, úhoř, mléko, eidam, tavený sýr, bílek, lůj, máslo, margarin, cukr, med, dýně, vařená fazolka, vařená růžičková kapusta, květák, broskve, meloun, vařená rýže, mošty.
Dietní léčbu považujeme za pomocný, i když významný faktor v celém terapeutickém plánu.